Til                                                                                                                 Oslo 25.8.2011

Byråd for helse og eldreomsorg v/ Sylvi Listhaug

 

 

Vedrørende rykte om utbygging av Geitmyra skolehage i forbindelse med lokalisering av Oslo Legevakt på Ullevål Universitetssykehus

 

 

Det går nå et rykte om at en eventuell flytting av Oslo Legevakt til Ullevål sykehus kan medføre utbygging av Geitmyra skolehage til parkering eller andre formål. Hvorvidt dette bare er et ugrunnet rykte eller en mulig sannhet vil vi gjerne at du svarer på ettersom ryktet synes å kunne spores til din byrådsavdeling.

Geitmyra skolehage er i dag landets største og eldste skolehage med sin 102-årige kontinuerlige drift, og utgjør en fantastisk oase midt mellom de tettest befolkede bydelene i Oslo - Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen. Området er veldrevet og godt utnyttet i tillegg til å være ”skolehagesentral” for øvrige skolehager i Oslo. Skolehagen utgjør en del av den nasjonale satsingen på Den naturlige skolesekken, og medvirker til økt bevissthet om bærekraftig utvikling og økt miljøengasjement hos elever og lærere i grunnskolen. Skolehagen gir økt kunnskap om helse og livsstil, natur- og miljøvern, - både i et etisk, samfunnsmessig og naturvitenskaplig perspektiv. I tillegg representerer Geitmyra skolehage og ulike aktiviteter der en viktig arena for satsingen på daglig fysisk aktivitet for elever fra de sentrumsnære skolene som ikke har rike muligheter for uteaktiviteter. Det er i dag rundt 17 skoler og 10 barnehager som har sine egne dyrkingsparseller på Geitmyra. Utdanningsetaten i Oslo har gitt klart uttrykk for ytterligere satsing på skolehagen i forbindelse med utvikling av Aktivitetsskolen. 

 

Vi vil også trekke frem et særlig viktig aspekt i våre dager: Skolehagen - i samspill med parsellhagen - er mingleplass for mennesker med ulik kulturbakgrunn. Her møtes innvandrer- barn, -foreldre- og besteforeldre og etnisk norske i alle aldrer rundt et interessefellesskap. Her deles kunnskap om mat-tradisjoner og dyrkingsmetoder innenfor en naturlig ramme der alle stiller på lik linje. Slik utgjør skolehagen en unik møteplass som fremmer integrering og samhold og en opplæringsarena der elevene lærer toleranse og respekt for hverandres kultur og tradisjoner.

 

Aksjonen ”La skolehagen leve – Vern Geitmyra” ble etablert i 2004 med formål å avsløre og forhindre Oslo kommunes hemmeligholdte planer om utbygging av 450 boliger på Geitmyra. Aksjonen lyktes og vi har siden bidratt både til å avverge en større barnehageutbygging på området, og til vedtak om minimal inngripen i skolehagen i forbindelse med utvidelse av Ring 2. Vern Geitmyra- aksjonen arbeider for å styrke skolehagevirksomhet i realiseringen av

 

Kunnskapsløftet og som del av daglig fysisk aktivitet for elevene. Aksjonen representerer et stort antall brukere av skole- og parsellhagen på Geitmyra, og har tidligere deltatt i Oslo kommunes utredningsarbeid om videre utvikling av Geitmyra. Aksjonen arbeider for varig vern av Geitmyra skole- og parsellhage, og for etablering av et nasjonalt kompetansesenter for økologi og skolehagevirksomhet på Geitmyra – i tilknytning til Naturfagsenteret v/Universitetet i Oslo.

 

Vi er bekymret over at både grøntområder generelt og arealer til skole- og parsellhagevirksomhet stadig er truet. I Oslo er skolehagearealene halvert i løpet av de siste 20 åra, dette til tross for at Oslos skole- og parsellhager utgjør mindre enn to promille av byens areal innenfor utbyggingssonen.

Vi vil på det sterkeste advare mot noen som helst form for utbygging av Geitmyra skolehage.

 

 

I disse valgkamptider imøteser vi et snarlig svar fra byråden om hvorvidt en eller annen form for

utbygging av Geitmyra skolehage i forbindelse med

flytting av Oslo Legevakt til Ullevål er en aktuell problemstilling.

 

 

 

Med hilsen

 

Signe Kalsnes

_______________________________________

Aksjonen ”La skolehagen leve – Vern Geitmyra”

 

 

Kontaktadresse: 

Signe Kalsnes

Stockflethsgate 50

0461 Oslo

Mobil: 9168 4546

e-post: signe.kalsnes@nmh.no